Как да се справим с тревожността, споделят от PsySense.bg

Всеки от нас е изпитвал тревожност в даден момент или период от живота си. Но когато това чувство започне да диктува правилата и да има определящ характер, то тогава очевидно имаме проблем, с който е нужно да се справим. Стрес, притеснение и паника – все неща, които са познати на човечество, откакто свят светува. Днес подобен емоционален дискомфорт се определя като бичът на 21 век, който оставя след себе си безмилостна следа и засяга почти всеки. Как да се предпазим? 

Какво води до появата на тревожност

Тревожността не е слабост. Тя не е и липса на воля… Тя е по-скоро мъчително усещане, което ни връхлита въпреки всички позитиви от живота, които виждаме и разбираме. Да сме тревожни не означава, че сме негативни – това няма нищо общо с вижданията ни за света, за способността ни да се наслаждаваме на малките и големите радости, които съдбата ни поднася. Най-честите причини за развиването на тревожно разстройство и трудното справяне с него са:

  • Липса на достатъчно почивка, което ни кара да бъдем постоянно напрегнати;
  • Токсични мисли, които ангажират съзнанието ни, справянето с които е трудно, също както и тяхното елиминиране;
  • Преживян силен стрес;
  • Липса на приятна рутина в ежедневието; 
  • Неудовлетворение в личен план и липса на подкрепа от партньора;
  • Преживявания и проблеми в семейната система и родителската двойка;
  • Други психични заболявания, от които страдаме и които предизвикват тревожност като вторичен симптом.

За справянето с тревожността е важно да се посети психолог, който да проведе с нас професионални консултации с цел пренасочване на мисленето, усвояването на някои полезни практики за понижаване нивата на стреса и контролирането на натрапчивите мисли, които ангажират съзнанието ни и пречат да живеем пълноценно. 

Как се отразява тя върху качеството на живот

Тревожността може сериозно да влоши качеството на живот, което налага навременното справянето с проблема, за да не придобие той хроничен характер и да премине в нещо дори много по-сериозно. Ако не си помогнем, това може да се отрази на всички нива – във взаимоотношенията с хората, в работата, в общуването с децата и др. Обърнете се към Силвия Маринова от PsySense – едно решение за справянето с много проблеми!

Как да излезем от това състояние

Справянето с тревожните състояния лежи на правилното разбиране на това мъчително разположение на духа. Казваме “състояния”, защото тук не говорим за клинично проявление на дадено заболяване. С правилната психологическа терапия и техники за преодоляването на стреса и липсата на спокойствие, ще можем отново да си възвърнем емоционалния баланс и да не се тревожим за нещата, над които нямаме контрол. 

Всеки от нас е изпитвал тревожност в даден момент или период от живота си. Но когато това чувство започне да диктува правилата и да има определящ характер, то тогава очевидно имаме проблем, с който е нужно да се справим. Стрес, притеснение и паника – все неща, които са познати на човечество, откакто свят светува. Днес…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *